Thursday, 30 July 2009

Seminggu PJB Ditutup....


Baru tadi tgk blog k.wan dlm thejannatulfirdaus.blogspot.com, cter ttg anakandanya, eheh....bukan anakonda ye...excuse me... Cian k.wan, tp tak pe la, Arif tu nak kasik umi dia kurus tu...oppsss jgn perasan! Kurus perasaan jer. Heee.... Ye la, bhgian mung la tu k.wan. Sabo je la.... Aku ni anak2 aku suma bagi ujian kat aku jd pengawal keselamatan shift mlm.... Hilang satu nikmat yg Allah bg pd kita iaitu nikmat tido. Klu tak cukup tido ni, suma org tau la effectnya...Sok pagi g keje, jalan pun rasa diawang-awangan, msk kls cpt jer "hangin' klu bdk buat salah, muka pun mmg dasyat la... dan mcm2 lg yg sewktu dgnnya...oksigen tak cukup...

Mcm k.wan, seminggu dicutikan ni , aku jd drebar gak,tp tak ler sampai 7 kali, coz aku sendiri dmm tak kebah + la bwk si kecik ni, lg..tabik toing..toing la k.wan, (ank aku x leh tinggal cam anakmu kt rmh, sbb selalu tido2 aym jer, ank mu tdo sesungguh hati. hu...hu...) Aku just amik sorang je anak utk jd driver kpdnya... Afifah la, sekolah tadika. Si kakak yg sekolah kebangsaan cam biasa kat taska la.. Semalam, Khamis 30.7.2009 , tghari selps amik fifah dari sekolah,terus hantar si kecik ahla rumah baby sitter, nk g T.Haji di Larkin Perdana ngan fifah. Dlm p'jlnn balik singgah Tesco Xtra Plentong, beli brg2 surau JPA yg diamanahkan. Nasib la org tak ramai..Takut gak dlm demam2 selsema gini musim2 wabak ni tak leh jumpa ramai org. Suka sgt si fifah tu dpt ikut. Dah masuk dlm terus buat p'mintaan itu ini, last2 bg warning! Kalau nak kena tinggal sini, amik sume. Klu nk balik, amik 1 je... Mcm tikus mondok, dia mengiyakan sbb takut kena tinggal....

Hari ni Jumaat 31.7.09, kira ari last la m'jlnkan tgs drebar ni,m.dpn poli bukak. So cam terasa nk rakam skit la .... 7.45 am kuor hntar fifah g sekolah. Biasanya, si kecik ahla tu tak bgn lg,angkat je dia tgh tido,ltk kt blkg. Dia bgn lewat, qadha' "qiamullail" dia . Umi dia t'pksa angkat dia lg sekali tgh tido dlm kul 10.30 pagi, bkn msk kete terus, tp mandikan. Pastu sure dia nangis la sbb mata pejam,tiba2 rasa sejuk kena siram air.. Tapi ari ni,baik pulak dia.Kul 7.15 dah bgn.Senang skit keje,terus mndikan. Dah hntr fifah, terus nuju p.gdg. Byr kad kredit + baki bil2 yg ada. Aik, tido plak ahla ni..Sampai rmh 9 lbh. 10.45 kuar lg nk amik fifah balik skolah. Sbnr2nya, si cinonet tak suka sgt naik kete, dia lg suka dpt melilau2 kat daratan. Tgk la, bila bukak je pintu rmh, nonong je dia kuar, sambil pakai slipar kakak dia sebelah kaki...

video

Masuk je kete, terus buat perangai, nk duk kt riba aku. Ala...dia tak tau, umi dia mmg failed la klu mandu sambil pegang anak ( hasil didikan walid dia la nih.. ).

video

Menonggeng2 datang nk duduk atas ribaan umi dia.. Tp tak pe ada umpan....

video

Nasib la dia ubah perangai terus. Duk diam, pandang je kat atas...


Ni le penyelamatnye..Dlm byk2 VCD, ni la yg dia suka sgt.Cerita iblis yg terbakar dgn doa2 yg dibacakan. Alhamdulillah...

video

Ni jalan nk ke sekolah fifah. Maap le sume mutu visual kurang menyenangkan. Amik smbil mandu.Tp ni dh dkt sgt. Sekolah dia dlm perumahan yg ada security. Sampai je kat sekolah, sdg elok budak2 kuar. Tgk je kete umi dia, terus si fifah landing kt lantai pakai kasut.Terkedek2 dtg sampai cikgu pun tak sempat salam...

Ni ler sekolah Afifah Radhiah


video

Adiknya pun sibuk babai sama. Tgk la tudung si kakak bila balik sekolah, gitu ler sokmo, kadang2 sampai nak tutup mata. Byk sgt ilmu yg masuk kutt..hee...

Alhamdulillah, selesailah sdh tugas wkt dicutikan ni. Dah sampai umah



3 comments:

  1. seme citer pasal aktvt masa cuti. nak citer la etek.

    ReplyDelete
  2. asmkum...grand livina ke lerni?betul ke aku eja ni...syabas mere bete...aku... matt

    ReplyDelete
  3. mu gok eh matt, mere bete ada sokmo..panda ckp industaani plak... exora matt...malaysia nyer

    ReplyDelete